Je ziet plots goed wat de provincie allemaal doet

Rivierenhof: een eeuw geschiedenis

Op 7 mei 1923 opende het Rivierenhof zijn poorten voor het grote publiek. Het is het oudste provinciale domein van België. Later volgden alle andere provincies het goede voorbeeld. Het Rivierenhof viert in 2023 een belangrijke én symbolische verjaardag!

dame lezend onder beuk

De geschiedenis van het domein gaat nog veel verder terug dan 100 jaar. In de 15e eeuw was het Hof Ter Rivieren een kleine boerderij. In de 16e eeuw werd die omgevormd tot het lusthof van een rijke koopman uit Antwerpen. In 1618 kochten de Jezuïeten het domein als buitenverblijf. Zij verkozen een discrete ingang en legden daarom de mooie inkompoort en de bijhorende Jezuïetendreef aan. Ook het beukenbos langs de Turnhoutsebaan werd in deze periode geplant. Eind 18e eeuw werd de orde afgeschaft. De adellijke heer en bankier Jean-Baptist III Cogels kocht het landgoed. Die liet het huidige kasteel bouwen en legde er een mooi park omheen. Vier generaties bleef het landgoed in het bezit van de familie Cogels. De bekendste telg was wellicht Georges Cogels, die in de 19e eeuw 46 jaar lang burgemeester van Deurne bleef.

Ronde schuilhut met Sterckshoeve en Sterckshof1a

72

parkgeheimen

135

hectare park

20.195

jaarlijks aantal deelnemers aan educatieve programma’s

7/5/1923

opengesteld als publiek domein

100 jaar Rivierenhof: het boek

Dit boek wil de geest van honderd jaar parkgeschiedenis vatten, in foto’s van vroeger en nu, en in verhalen. Het is een ode aan de grote en kleine dingen, en aan de mensen die het park maakten en maken tot wat het vandaag is.

Meer info   ›